La ‘tardor calenta’ de Lafede.cat: 7 temes clau a l’agenda


Lafede.cat encara una recta final de l’any en què engega diversos processos de revisió interna en clau feminista i antiracista, i focalitza esforços en les agendes de pau, digitalització i migracions, així com en el treball orientat a conscienciar i mobilitzar les persones més joves.

1. Revisió en clau antiracista

“Tot el que fem en aquest món està impregnat de racisme, i això vol dir que les formes organitzatives de les entitats també són racistes”. Aquesta és una de les frases clau que va pronunciar la investigadora i activista antiracista Ainhoa Nadia a la jornada “La teva entitat és racista?”, celebrada al maig. Després de diferents jornades de debat, l’Eix de Migracions de la federació impulsa aquest curs un procés intern de reflexió per tal d’abordar en profunditat aquest tema, amb el suport de persones expertes.

El camí comença aquest setembre, amb una diagnosi sobre els coneixements i la perspectiva antiracista i descolonial de les entitats federades, i s’allargarà els propers 2 o 3 anys, en què la federació acompanyarà les entitats en la incorporació d’aquesta mirada a nivell transversal i organitzatiu.

Aquest procés està inspirat en un anterior, el Sembrant cures per cultivar canvis, que es va fer de 2017 a 2019 i que ha permés incorporar la perspectiva feminista i l’ètica de la cura a les entitats federades, i a les estructures tècniques i polítiques de Lafede.cat.

 

2. Rebuig al Pacte europeu de migracions i asil

Des del mes de juliol, Espanya ostenta la presidència de la Unió Europea i són molts els actes de protesta i proposta que s’han previst a diferents ciutats espanyoles. Algunes plataformes socials s’estan organitzant per fer arribar demandes i mobilitzar-se sobre temes com ara el canvi climàtic, la transició verda o la digitalització.

En aquest context, Barcelona acollirà un acte de la UE sobre Veïnatge Sud, que abordarà entre altres la relació amb països de la Mediterrània i els temes migratoris. En aquest marc, algunes entitats de Lafede.cat i de l’Eix de Migracions compartiran recursos i organitzaran un acte conjunt al novembre per sensibilitzar sobre el Pacte de migracions i asil que es vol aprovar, i també la persecució de l’activisme a la ribera Mediterrània.

 

3. Incidència per una IA que garanteixi drets

Durant el darrer curs, Lafede.cat va consolidar la línia d’incidència iniciada l’any 2021 en les polítiques públiques d’intel·ligència artificial i drets humans i aquest curs continuarà amb aquesta incidència per una IA que garanteixi els drets fonamentals, especialment a la Unió Europea.

Abans de l’estiu, la federació va llançar el vídeo #SospitosesPerLaCara per a la prohibició del reconeixement facial a l’espai públic. També va organitzar les segones Jornades DAR, per construir col·lectivament una IA feminista, democràtica i decolonial. Fruit dels debats de les jornades, s’està acabant d’elaborar un document que aportarà propostes de regulació per evitar la reproducció de biaixos i violències estructurals que sovint aquestes tecnologies perpetúen, i serà el full de ruta de la incidència de la federació en les diferents administracions públiques, i especialment en l’àmbit europeu. La federació té previst mantenir reunions amb diferents europarlamentaris abans que acabi l’any ja que en aquest moments es negocia la AI Act, la llei europea que regularà la IA.

Abans de la primavera de 2024, la federació també té previst realitzar una jornada sobre periodisme d’investigació i IA i publicar un informe sobre la implementació d’algoritmes a l’administració pública, amb recomanacions en clau de Justícia global.

 

4. Definint agenda de cara al Fòrum català de pau

Les entitats de l’Eix de Pau i NoViolència impulsen el treball de reflexió interna encetat a la primavera. Durant la tardor se celebraran dues trobades monogràfiques que han de permetre aprofundir en alguns dels reptes estratègics ja apuntats a la primera trobada de març. La primera cita és el 19 de setembre.

La federació, de la mà de l’Eix de pau impulsarà i coorganitzarà el Fòrum català per la pau, un procés participatiu amb d’altres actors socials i institucionals que tindrà diferents espais i moments, i que ajudarà a traçar les prioritats d’una futura política catalana de pau, i a enfortir les entitats.

 

5. Participació juvenil i presència al festival Esperanzah!

Des de fa anys, Lafede.cat explora diverses línies de treball per dirigir-se al jovent i fer-lo partícip de les reivindicacions i dels discursos per a la transformació social. 

Per això, aquest setembre es farà una diagnosi per analitzar la participació (o la manca d’aquesta) del jovent català en entitats o activitats relacionades amb la justícia global i pensar estratègies per afavorir la seva implicació. Aquest estudi, coordinat des de l’Eix d’Educació, permetrà traçar un full de ruta per a les entitats i impulsar una campanya l’any vinent 2024 on el protagonisme sigui de les persones més joves. 

Aquesta tardor, la federació ha consolidat també la col·laboració amb el Festival de música Esperanzah! que se celebra al Prat del Llobregat els dies 6, 7 i 8 d’octubre. En aquest espai d’oci i reflexió participarem a la programació de l’Espai Consciència, per exemple amb la taula de debat “Com fem front a l’extrema dreta”, organitzada amb el suport de l’Escola de Formació Guillem Agulló.

Sessió a la darrera edició de cuina de protocols | LAFEDE.CAT

6. Avançant en la transformació feminista

Aquest curs, continuem el camí per aconseguir que les organitzacions siguin espais de tolerància zero contra les violències masclistes i que avancin els processos de transició organitzativa en clau feminista.

Després de quatre anys de treball, el 70% de les organitzacions de Lafede.cat tenen ja un protocol o estan preparant-lo. A més, durant la darrera Assemblea General, la federació va modificar el Reglament de Règim Intern per fer obligatori que les entitats de nou ingrés en disposin o es comprometin a tenir-ne en un termini de tres anys. Per tal d’acompanyar les entitats federades que encara no tenen protocol, aquesta tardor es realitzarà la quarta edició de l’espai anomenat “Cuina de protocols contra les violències sexuals”, un espai adaptat a les diferents realitats i necessitats de les entitats. 

A més, per continuar amb el procés de transició cap a una governança més feminista, està previst encetar un procés de reflexió interna de la junta, l’equip tècnic i els eixos de treball de la federació entre octubre de 2023 i juny de 2024 per tal d’avançar en aquesta línia. 

 

7. Revisió i actualització de les eines comunicatives

L’any 2023 se celebra el desè aniversari de la fusió de les antigues Federació Catalana d’ONG per al Desenvolupament, la Federació Catalana d’ONG pels Drets Humans i la Federació Catalana d’ONG per la Pau, que van donar lloc al que actualment és Lafede.cat.

Coincidint amb aquesta efemèride, aquest curs es continuarà amb la revisió i actualització de les diferents eines comunicatives de la federació: després de renovar l’Intercom l’any passat, es treballarà la imatge corporativa i la web, per la qual cosa es comptarà amb la participació de les entitats i especialment de l’Eix de comunicació.