Què volen les persones joves? Nous projectes de Lafede.cat per apropar-les a la Justícia global


Les organitzacions de Justícia global fa temps que busquen maneres per interpel·lar els i les joves i implicar-los en els seus projectes i espais de participació. Les dinàmiques i estructures poc flexibles d’algunes entitats, la poca coneixença dels interessos i necessitats o la manca de relats atractius són algunes de les possibles causes que allunyen bona part del jovent de les ONG. A través del projecte “Futuro en Común”  i un projecte europeu, Lafede.cat busca mobilitzar i donar veu als joves en la construcció de la Justícia Global.

Reunió de Futuro en Común a Madrid el març de 2023 | LAFEDE.CAT

Fa anys que Lafede.cat explora diverses línies de treball per dirigir-se a la població jove i fer-la partícep de les reivindicacions i dels discursos per a la transformació social. Dos exemples molt clars: la Fira Torna Canviada, que des de 2014 ha celebrat set edicions per donar a conèixer els projectes de voluntariat internacional, i la campanya Capgirem el món, que va celebrar dues edicions l’any 2020 i 2021 amb xerrades, concerts i materials audiovisuals per fomentar debats sobre els drets humans entre els joves.

 

Detectar les necessitats

Amb l’objectiu de continuar explorant nous camins per conscienciar els joves i fomentar la seva participació, Lafede.cat va organitzar una trobada el setembre de 2022. Hi van assistir entitats d’educació formal i no formal, entitats que treballen específicament amb joves, de voluntariat i també el Consell Nacional de Joventut de Catalunya (CNJC) i el Consell de Juventut de Barcelona (CJB). Segons les entitats, les possibles causes de la baixa participació dels joves seria la desconeixença per part de les entitats de les seves inquietuds i interessos del jovent i la manca d’un discurs atractiu i proper a la seva experiència vital i a les seves necessitats.

Per tal de continuar aprofundint en aquesta anàlisi, les entitats van proposar la creació d’espais de reflexió i d’anàlisi amb joves i entitats formades majoritàriament per joves i la realització d’una diagnosi per radiografiar quines són les inquietuds i necessitats del jovent català i per què no se senten atretes a participar en els espais de construcció de justícia global.

 

Noves oportunitats: ‘Futuro en común’ i projecte europeu

Lafede.cat impulsa nous projectes que poden significar una bona oportunitat per connectar amb el jovent. Per una banda, la federació s’afegeix a Futuro en Común, una plataforma estatal de la qual formen part les coordinadores territorials d’ONG i que durant els anys 2023 i 2024 realitzarà diverses accions de treball amb joves. En el marc del projecte a Catalunya, Lafede.cat impulsarà un estudi participatiu sobre la participació juvenil en la Justícia Global. També renovarà la col·laboració amb el Festival Esperanzah!. Al festival, hi participa en la producció i coordinació d’un espai de debat sobre joves i drets humans amb la presència de joves del Sud global.

Lafede.cat també és una de les impulsores del projecte europeu Connect 4 Global Change, encara en fase de resolució. Juntament amb 10 plataformes d’entitats, l’objectiu del projecte és fomentar la participació i la implicació per a la transformació social de diferents públics, entre ells, de manera principal, el públic jove.

Més informació