Assemblea 2021: primera intervenció de la Consellera i renovació de Junta i Comissió del Codi ètic


Lafede.cat celebra l’Assemblea General Ordinària amb més participació fins ara, la tercera en format virtual. L’assemblea va arrencar amb la primera intervenció pública davant del sector de la nova Consellera d’Afers Exteriors i Govern Obert, Victòria Alsina. Les entitats van aprovar els comptes i la memòria del 2020, l’entrada de 5 noves entitats, i la renovació de part de la Junta directiva i de la Comissió del Codi ètic. 

El 17 de juny a la tarda es va celebrar l’Assemblea General Ordinària 2021 de Lafede.cat. Com ja va passar amb l’Assemblea Extraordinària de 2020, aquesta també va ser virtual i es van recollir les votacions a través de la plataforma Decidim fins el dia següent a les 15h. Van participar-hi 63 entitats, la xifra de participació més alta des de la refundació de Lafede.cat el 2013.

 

Primera intervenció de la Consellera

L’Assemblea va arrencar amb una intervenció de la recentment nomenada Consellera d’Afers Exteriors i Govern Obert, Victòria Alsina, que va ser retransmesa en obert a través del canal de Youtube de Lafede.cat. És la primera ocasió en què la Consellera es troba amb el sector i s’adreça públicament a les entitats de Justícia global. La Consellera va remarcar la seva voluntat de treballar amb el sector de manera col·laborativa i d’estudiar a fons les demandes fetes per les entitats i les diagnosis realitzades fins ara, per tal de tirar endavant les reformes necessàries.

La Consellera va reconèixer que el departament ha tingut molta rotació (4 consellers en 5 anys) i circumstàncies polítiques difícils. Per això va assenyalar que ve per estar quatre anys “amb esperit constructiu, col·laboratiu i formant equips horitzontals”. Alsina va demanar a les entitats la seva ajuda per connectar la cooperació amb la resta de polítiques internacionals, amb altres departaments del govern i també amb el món local.

La nova Consellera va destacar que té voluntat d’obrir un procés sobre el model organitzatiu de l’ACCD, per fer-a més àgil i eficient. Tanmateix, es va comprometre a transversalitzar i alinear polítiques amb la Conselleria de Feminismes i també va expressar la voluntat d’impulsar col·laboracions en projectes concrets per a una educació per la justícia global transversal.

 

Repàs del 2020: un any confinats però de molta activitat

Tot i l’impacte de la pandèmia i del confinament, la memòria d’activitats que es va aprovar a l’Assemblea va demostrar que el 2020 va ser un any intens de feina. La federació ha crescut i ha augmentat la participació interna amb la creació de 5 nous grups de treball i una mitjana de 10-12 entitats participant als eixos i als GT. Destaca igualment la feina en el progrés en la incorporació del Protocol per l’abordatge de les violències sexuals a les organitzacions, l’ampliació del catàleg formatiu i de les formacions a entitats, amb més de 300 persones formades en el paradigma de la Justícia global, o les passes del pla de digitalització i del camí de la transformació digital ètica i responsable de la federació.

 

Noves entitats i nous membres de Junta

A l’Assemblea es va aprovar l’entrada de 5 noves entitats: Esplais Catalans-ESPLAC, la Taula per Mèxic, Bosco Global i Paz con Dignidad com a entitats de ple dret i Sira – Grup d’Acció Comunitària com a entitat observadora. Amb aquestes incorporacions, Lafede.cat està formada ara per 126 organitzacions catalanes que defensen la pau, els drets humans i la cooperació.

En Xavi Casanovas, vicepresident, va acomiadar-se de la Junta després de quatre anys d’implicació perquè marxa de Cristianisme i justícia per iniciar una nova etapa laboral. També en Xavi Mojal deixa la Junta per motius personals. En el seu lloc, es va votar l’entrada a Junta de l’Alex Guillamon, d’Entrepobles i la Laura Riba, de la Fundació Autònoma Solidària.

 

 

Una Comissió de Codi ètic renovada

A més de validar els comptes de 2020, a l’Assemblea es va aprovar la renovació de la Comissió del Codi ètic de l’entitat, a la qual s’incorporen 5 persones referents en diversos sectors. La nova Comissió comptarà amb dues cares ja conegudes a l’entitat: en Xavi Casanova, fins aquesta mateixa assemblea vicepresident de la federació, i en Francesc Mateu, expresident de Lafede.cat i d’Intermon Oxfam a Catalunya. S’incorporen també la Judit Muñoz, professora i investigadora de la UB i Doctoranda en gènere i polítiques públiques, la Míriam Hatibi, experta en comunicació digital i Màster en internacionalització de la UB i també a la UPF, a més d’activista feminista i antiracista i Sònia Pau, periodista especialitzada en temes socials, que ha treballat tant a El Punt-Avui com a la Cooperativa Almena. Aquesta nova Comissió serà l’encarregada de renovar el Codi Ètic, que té serioses mancances en clau feminista, comunicativa i antiracista.