Les entitats reprenen les propostes de voluntariat internacional i mantenen l’aposta pel voluntariat local


Després de dos any de paralització de la gran majoria de propostes de voluntariat internacional arran la COVID-19, les entitats especialitzades han reprès l’organització dels projectes per aquest estiu. Més de 200 voluntaris i voluntàries faran una estada de curta o llarga durada aquest estiu amb alguna de les entitats federades.

Font: Servei Civil Internacional

La pandèmia de la COVID-19 va obligar les entitats a paralitzar la seva activitat presencial. L’any 2020, es van aturar les estades arran les restriccions de la mobilitat internacional i controls sanitaris. Davant d’aquesta situació, algunes entitats com Servei Civil Internacional o Setem van oferir propostes de voluntariat en línea. L’any passat, una minoria de les entitats van reactivar els seus projectes i d’altres van potenciar la importància del voluntariat local. Per aquest estiu, diverses entitats han reprès els projectes de voluntariat internacional i mobilitzat a més de 200 voluntaris i voluntàries en les seves estades. Són les següents:

Totes les entitats federades organitzen les propostes de voluntariat amb un any d’antelació atès que cada una d’elles implica un coneixement de les necessitats del país de destí, la col·laboració amb l’organització copart i la formació especialitzada que rep la persona voluntària previ a la seva estada. És per aquest motiu que la gran majoria d’entitats ja han tancat la programació del voluntariat per aquest estiu, a excepció d’aquelles que ofereixen estades durant tot l’any (com SCI) o voluntariat de llarga durada.

En el cas d’estar interessat/da en la realització d’un voluntariat internacional a algún país del sud global a l’estiu, Lafede.cat fa diferents recomanacios i entre elles preparar el viatge i recollir informació amb antelació (a principis d’any) per conèixer l’entitat i planificar les sessions informatives i el període de formació.


10 Criteris per a un voluntariat responsable 

Un dels objectius de Lafede.cat és la difusió del discurs i pràctiques del voluntariat internacional responsable i treballar perquè les propostes de voluntariat siguin coherents amb els valors de la Justícia global. Per això, la federació juntament amb el Consell Nacional de la Joventut de Catalunya i el Consell de la Joventut de Barcelona, disposa d’un document que recull 10 criteris de responsabilitat que haurien de tenir en compte les entitats perquè un voluntariat sigui un procés educatiu i transformador.

Font: Servei Civil Internacional

Aposta pel voluntariat local

El voluntariat local és també una de les possibilitats per implicar-se i col·laborar amb una entitat de drets humans, fer xarxa i conèixer la realitat i necessitats d’un barri o comunitat concreta. A més d’una via per transformar de manera local amb visió global i revisar els propis valors. 

Les entitats citades i aquelles que des de fa anys s’hi dediquen a l’organització d’estades de voluntariat internacional i d’altres que treballen en l’educació per a la Justícia global, organitzen propostes de voluntariat local durant tot l’any, oferint la possibilitat  de formar part dels equips tècnics a la seu o al territori en activitats i accions de sensibilització i formació. 

 

Altres enllaços d’interès

Sobre voluntariat internacional:

Sobre voluntariat local: 

Més informació: