Ventada amb pau, #DENIP2015


El passat 30 de gener, Dia Escolar de la NoViolència i la Pau-DENIP, Lafede.cat va coordinar l’organització d’una activitat educativa per a alumnes dels col·legis Pere IV i La Mar Bella del districte de Sant Martí. L’activitat estava prevista a l’aire lliure, però es va haver de replantejar per l’alerta de forts vents.

16400862486_4941e7339d_o

Foto M. Torres i D. Delpivo

 

Article de María Torres Montagut i Domitilla Delpivo

El DENIP es celebra des de 1964 per commemorar la mort de Mahatma Gandhi, i té reconeixement oficial de la Unesco des de 1993. Cada any moltes escoles catalanes celebren aquest dia, tal i com es reflecteix en el Mapa DENIP de Fundipau. Per Lafede.cat és una de les dates més importants de l’any perquè creu que l’educació per la pau és una eina imprescindible per promoure la convivència entre pobles i cultures diferents, tal i com ha posat de manifestat al seu comunicat d’aquest any, molt centrat en les repercussions de l’atemptat contra la revista francesa Charlie Hebdo.

Uns 300 alumnes de 12 classes van participar en l’activitat coordinada per Lafede.cat per construir el gran llibre de la pau: un recull de frases de Gandhi amb dibuixos i creacions artístiques dels nens i nenes. Tot i que estava previst fer-la als Jardins Gandhi, finalment es va realitzar al gimnàs de l’escola Pere IV pel fort vent que bufava i que desaconsellava els desplaçaments dels menors.

La pau és ser tu mateixa? És que homes i dones tinguin les mateixes oportunitats? És que tothom pugui menjar cada dia? En grups i amb l’ajuda de monitors i monitores del Grup d’Educació per la Pau i de l’Escola de Cultura de Pau, nens i nenes van reflexionar sobre aquestes i altres frases del pacifista indi, tot desxifrant «l’alfabet Gandhi». Es van mostrar molt predisposats i participatius, oferint opinions i punts de vista molt interessants: el Joan de 8 anys va dir que li agradava l’activitat perquè «hem pogut ser creatius mentre apreníem sobre la pau» i l’Amelie creu que tot seria més fàcil «si les persones aprenguessin a escoltar-se per aconseguir resoldre els problemes».

L’activitat de Lafede.cat del DENIP es celebra al districte de Sant Martí per la vinculació històrica del moviment i les organitzacions de pau amb els Jardins Gandhi. Ferran Turmo, tècnic del districte, es va mostrar satisfet d’aquesta iniciativa a tres bandes administració, escoles i ONG: “Aquest any s’ha aconseguit realitzar una activitat amb dues escoles juntes i han participat molts nens i nenes que tornaran a casa seva amb una major sensibilitat sobre la pau».

 

Més informació:
Fotos de la jornada aquí.

 

Recursos educatius:

Recursos per una educació transformadora

Banc de recursos de l’Escola de Cultura de Pau

Edualter

Fundipau

Recull de materials didàctics produïts per l’ICIP

 

Més recursos:
http://cooperaciocatalana.gencat.cat/ca/detalls/Noticia/Nova-Noticia-01502