Nou informe: Com s’informa sobre intel·ligència artificial als mitjans


Lafede.cat presenta un informe, elaborat amb l’Observatori Crític de Mitjans Mèdia.cat, que analitza el tractament periodístic de 253 notícies sobre intel·ligència artificial publicades en set mitjans de comunicació amb presència a Catalunya durant el primer semestre de 2022. Forma part del treball de la federació en la construcció de nous relats per introduir la visió de drets humans en les narratives sobre algoritmes i IA. Dijous 16 de febrer a les 18:00 h hi haurà un acte per presentar l’informe al Col·legi de Periodistes de Catalunya, amb una xerrada amb els autors i una taula rodona amb veus del periodisme l’acadèmia i la societat civil. Inscripcions obertes.

Autora: HELGA AMBAK

Consulta l’informe en català i en castellà

Els mitjans de comunicació són una de les principals fonts d’informació sobre intel·ligència artificial, perquè construeixen i transmeten una determinada manera d’entendre-la. És per això que Lafede.cat presenta un informe amb l’objectiu d’observar com s’informa sobre aquesta tecnologia, identificar les pràctiques periodístiques en aquestes cobertures i elaborar un conjunt de recomanacions sobre com abordar aquest tipus d’informacions.

L’informe, elaborat per lObservatori Crític de Mitjans Mèdia.cat, analitza el tractament periodístic de 253 notícies sobre intel·ligència artificial publicades en set mitjans de comunicació amb presència a Catalunya entre l’1 de gener i el 30 de juny de 2022. El document analitza com els mitjans de comunicació construeixen l’imaginari comú relacionat amb la intel·ligència artificial, però també s’apunten propostes per canviar les narratives i posar la defensa dels drets humans al centre de l’agenda informativa.

L’informe es presenta el dijous 16 de febrer al Col·legi de Periodistes de Catalunya (Rambla Cataunya, 10, Barcelona). En ell intervindran:

  • Carles Planas, Periodista especialitzat en tecnologia d’El Periódico de Catalunya.
  • Patrícia Ventura, Doctora en comunicació, IA i ètica.
  • Laura Riba, Vocal del grup de treball de Digitalització i Drets Humans de Lafede.cat
  • Bru Aguiló i Paul Zalduendo autors de l’informe.
  • Modera: Carme Verdoy, editora de Mèdia.cat.

Cal inscriure’s en aquest formulari.