Ucraïna: recursos de Lafede.cat per canalitzar la solidaritat i treballar per la pau


Des que va esclatar el conflicte a Ucraïna són moltes les preguntes de la ciutadania que han arribat a Lafede.cat que van en la línia de trobar la millor manera de col·laborar amb l’ajut humanitari al país, de donar suport en l’acollida de famílies i menors a Catalunya o d’utilitzar recursos educatius per treballar l’educació per la pau i visibilitzar iniciatives de resistència no-violenta. Recollim aquí els continguts publicats amb recomanacions i propostes.

Imatge de la concentració a plaça Catalunya contra la guerra a Ucraïna del 2 de març de 2022 / Autor: Pablo Tosco

Emergència humanitària a Ucraïna: Com ajudar?

Davant de la greu crisi humanitària, moltes persones han manifestat la seva voluntat d’ajudar a Ucraïna i a les persones damnificades per la guerra. En aquest article recordem algunes pautes per a col·laborar amb emergències humanitàries i per a donar suport, de la manera més adient, a les persones víctimes del conflicte i a les organitzacions que treballen per fer front a la crisi.

Hi trobareu també un llistat de les organitzacions de Lafede.cat que treballen oferint ajuda a Ucraïna, per tal de poder facilitar l’accés a la informació de primera mà i a vies de col·laboració.

 

Vull acollir persones ucraïneses, com fer-ho?

Davant de l’alt nombre de demandes sobre com donar suport a la població ucraïnesa que arriba a Catalunya, Lafede.cat ofereix algunes recomanacions generals per canalitzar la solidaritat de la ciutadania i respon preguntes sobre la situació amb la qual es troben les persones d’Ucraïna a Catalunya, sobre la possibilitat d’acollir infants o sobre com fer un voluntariat a la zona.

També hi trobareu un recull de webs oficials per ampliar informació sobre ajuda i acollida de l’Ajuntament de Barcelona, la Generalitat de Catalunya o el Fons Català de Cooperació al Desenvolupament.

 

Per evitar conflictes com el d’Ucraïna: eduquem per a la pau

Amb l’esclat del conflicte, les aules s’han omplert de preguntes, debats i pors. Professorat i famílies es pregunten com abordar aquest tema amb els infants. Tot i la tristesa i la complexitat del moment, és una oportunitat per reforçar l’educació per la pau i l’educació emocional, eines claus per a fer prevenció de conflictes. Lafede.cat fem un recull de propostes i materials educatius per a treballar amb infants i joves.

 

Ucraïna, una oportunitat d’aplicar vies legals i segures per a tothom

El passat 16 de març, la Coordinadora Obrim Fronteres (COF) publicava un comunicat, al qual Lafede.cat s’ha adherit, amb el lema “Vies legals i segures per a totes. Quan es vol, es pot”, on celebrava la decisió d’agilitzar els mecanismes d’acollida per a la persones que fugen del conflicte d’Ucraïna gràcies a l’aplicació de la Directiva europea sobre protecció temporal 2001/CE/55, però es preguntava per què aquesta mateixa dinàmica no s’aplicava a altres situacions amb necessitat de refugi. L’activació d’aquesta directiva demostra que protegir la vida aplicant vies legals i segures és viable quan hi ha voluntat política.

 

Visibilitzar respostes de pau i no-violència al mig de la guerra

Davant del relat cada cop més estès que legitima l’escalada bel·licista i l’enviament d’armes a Ucraïna com a solució al conflicte, recollim iniciatives de les entitats de l’eix de Pau que visibilitzen respostes no-violentes i de construcció de pau.

Fem un recull també de reportatges i programes als mitjans de comunicació contribueixen a fer entendre millor les causes del conflicte i a visibilitzar iniciatives pacifistes.

Més informació: